Ντόμινο ακυρώσεων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας

Ντόμινο ακυρώσεων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας

Αρ. Πρωτ. 9966/11.05.2010

Προς Υπουργούς:

- Πολιτισμού και Τουρισμού

- Εξωτερικών

 

Τραγικές προβλέπεται να είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας όσον αφορά στην τουριστική κίνηση. Η θερινή περίοδος που ήδη έχει ξεκινήσει για τον τουρισμό στην Ελλάδα  κινδυνεύει να δεχθεί βαρύ πλήγμα. Από τη μία υπάρχει η δυσχερής οικονομική κατάσταση που θα πλήξει τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας, ενώ από την άλλη ο εισαγόμενος τουρισμός προβλέπεται να σημειώσει κάμψη.

Τα λυπηρά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010 είχαν άμεση επίπτωση στην τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας, καθώς στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας καταγράφουν μέσα σε 48 μόνο ώρες ακυρώσεις 5.800 κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας από ξένους πράκτορες.

Παράλληλα με τον κλασικό τουρισμό, πλήγμα δέχθηκε και ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς λόγω των επεισοδίων και της εικόνας της χώρας μας που κυκλοφόρησε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακυρώθηκαν και πολλά συνέδρια που ήταν προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Εάν συνεχιστούν οι ακυρώσεις κρατήσεων, το πλήγμα για τον τουρισμό στη χώρα μας θα είναι πολύ μεγάλο από οικονομικής πλευράς, καθώς θα χαθούν έσοδα, ενώ παράλληλα θα κινδυνέψουν θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τα πλήγματα της τουριστικής βιομηχανίας εν όψει μάλιστα του καλοκαιριού;

- Σε τι ενέργειες θα προβεί άμεσα το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων